Over het project

Op deze website kunt u documenten uit uw schoenendoos online zetten. Want wie heeft er niet een verzameling foto's en andere waardevolle documenten op zolder liggen die zorgvuldig in een schoenendoos worden bewaard? Erfgoedinstellingen in Nederland vinden het zonde dat al die waardevolle documenten ongezien op zolders liggen en roepen u daarom op om de inhoud van uw schoenendoos online te delen met anderen. Dan zijn ze gelijk veilig bewaard voor de toekomst.

Wat zijn de mogelijkheden?

Het bewaren waard kan gebruikt worden voor het digitaal toegankelijk maken van allerlei soorten bronnen. De mogelijkheden zijn onder andere:
 
Delen
Gebruikers kunnen hun zelf bepalen welke bronnen zij delen. Sommige documenten kunnen te privé zijn om te delen. Daarom kunnen gebruikers zelf kiezen om privédocumenten alleen te delen met hun familie en/of vrienden. Ook kunnen de bronnen worden gedeeld via social media zoals Facebook of Twitter.
 
Interactie
Op het platform is het mogelijk om als gebruiker andermans schoenendozen te volgen, zoals bij Twitter. Ook kunnen gebruikers reacties plaatsen op elkaars schoenendoos en per e-mail afgeschermd contact opnemen met andere gebruikers.
 
Hulp
Op het prikbord kan een archief de hulp van het grote publiek inschakelen wanneer zij op zoek is naar documenten uit een bepaalde tijdsperiode of met een bepaald thema. 
Daarnaast biedt het prikbord de mogelijkheid om te crowdsourcen. Wanneer het onduidelijk is welke personen er op een klassenfoto staan kunnen gebruikers de hulp van anderen inschakelen om deze mysteries te ontrafelen.  
Ook kunnen zij oproepen plaatsen over bijvoorbeeld een foto van hun oude woonhuis of de krant van hun geboortedag.
 
Koppelen
Met Het bewaren waard is het mogelijk om privé archieven te koppelen aan gerelateerde documenten uit archiefcollecties zoals de bouwtekening van een ouderlijk huis of een krantenknipsel van het jubileum van een voetbalclub. Het is zelfs mogelijk om documenten uit de online-schoenendozen te koppelen aan andere gebruikers met gerelateerde documenten. Zo kunnen familieleden hun familiegeschiedenis in kaart brengen en oud-klasgenoten hun oude klassenfoto’s delen.
 
Beschrijven

Bij het ontsluiten van documenten is het mogelijk ieder document te voorzien van beknopte gegevens. Denk hierbij aan informatie zoals wie, wat, waar en wanneer. Ook is het mogelijk de documenten in verschillende herinneringen (mappen) te bewaren.

Bekijk ook de veel gestelde vragen 

 

Als erfgoedinstelling deelnemen

 

 

Start in Amersfoort
Archief Eemland, gevestigd in Amersfoort, is initiatiefnemer en eerste deelnemende erfgoedinstelling van Het bewaren waard. De website is ontstaan uit de wens van Archief Eemland om de relatie tussen het archief en de gebruiker, en de relatie tussen de gebruikers onderling, te versterken. Niet alleen een archief, maar ook inwoners van een stad bewaren geschiedenis. Binnen het platform Het bewaren waard kunnen gebruikers hun verhalen en documenten delen met anderen. Geschiedenis verrijkt! Dit wordt versterkt door het delen: mensen kunnen historische informatie van vrienden en familieleden zien, horen en lezen.


Wilt u als erfgoedinstelling deelnemen?

Archieven krijgen regelmatig te maken met particulieren die een tas of doos met archiefmateriaal bij het archief in bewaring willen geven of de collectie willen schenken. Nu is er nog geen goede oplossing voor de privéarchieven. De mensen in kwestie worden vaak teleurgesteld terug naar huis gestuurd. Met Het bewaren waard wordt een oplossing geboden. Het publiek komt in de rol van archivaris. Wilt u als erfgoedinstelling deelnemen? Picturae informeert u graag over de mogelijkheden. Hiervoor kunt u contact opnemen Wim Karels, contactpersoon Het bewaren waard via w.karels@picturae.nl of 072-5320444.