Help

Welkom op de helppagina. Hieronder vindt u een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden. Staat uw vraag er niet bij? Stuur dan een e-mail naar info@hetbewarenwaard.nl. Uw vraag wordt binnen drie werkdagen beantwoord.

Iedere vrijdag organiseert Archief Eemland een "Spreekuur Het bewaren waard" tussen 10.00-14.00 uur. Ook kunt u tijdens openingstijden van Archief Eemland gebruik maken van speciale Het bewaren waard scanners.

Algemeen

•    Wat is Het bewaren waard?

Het bewaren waard is een website waarop deelnemers bronnen kunnen uploaden en online kunnen zetten. Zo blijven een verzameling foto's en andere waardevolle documenten niet op zolder liggen in een schoenendoos. Erfgoedinstellingen in Nederland vinden het zonde dat al die waardevolle documenten ongezien op zolders liggen en roepen u daarom op om de inhoud van uw schoenendoos online te delen met anderen. Dan zijn ze gelijk veilig bewaard voor de toekomst.

De website Het bewaren waard is ontstaan uit de wens van Archief Eemland om de relatie tussen het archief en de particulieren en de relatie tussen de particulieren onderling, te versterken. Niet alleen een archief, maar ook inwoners in de regio bewaren geschiedenis. Binnen het platform Het bewaren waard kunnen particuliere deelnemers hun verhalen en bronnen delen met anderen in een online schoenendoos.

•    Hoe werkt Het bewaren waard?

Op Het bewaren waard kan iedereen een schoenendoos aanmaken en bronnen uploaden door Herinneringen te maken. Zo kunnen particuliere deelnemers hun verhalen en bronnen delen met anderen in een online schoenendoos.

•    Hoe kan ik mijn profiel wijzigen?

De gegevens van uw profiel kunt u zelf aanpassen. Wanneer u inlogt, komt u op uw zogenaamde dashboardpagina. Daar vindt u aan de rechterkant de knop 'Profiel'. Als u hierop klikt, verschijnen uw gegevens in beeld en kunt u uw wijziging doorvoeren.

•    Welke browser (Internet Programma) kan ik het beste gebruiken?

Wij raden u aan om met Google Chrome, Firefox of Safari te werken.

JavaScript

Om Het bewaren waard goed te laten werken, wordt gebruikt gemaakt van JavaScript. JavaScript is een programmeertaal die op heel veel websites gebruikt wordt. JavaScript is beschikbaar in elke browser. In sommige browsers staat JavaScript echter uitgeschakeld. Als dat zo is, vertoont de website verschillende beperkingen.

Hoe kunt u JavaScript activeren? Op de website Browser Checker kunt u vinden hoe u JavaScript aan kunt zetten op Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, Safari (Mac) en Safari (iPad en iPhone).

Flash

Flash is een computerprogramma dat op veel websites wordt gebruikt voor beeldmateriaal. Op de Het bewaren waar website gebruiken wij dit voor het tonen afbeeldingen. Als u geen Flash heeft geïnstalleerd, wordt een andere viewer gebruikt die werkt op basis van JavaScript. Deze heeft echter minder mogelijkheden als de Flash versie van de Viewer.

Hoe kunt u Flash installeren? U kunt Flash installeren op de website van Adobe.

•    Wat moet ik doen als de pagina niet laadt?

Het kan zijn dat de pagina met de scan langzaam of niet laadt en uw beeld grijs blijft. In zo'n geval kunt u de toetsen Ctrl + F5 tegelijk indrukken. De pagina wordt dan vernieuwd en de scan zal verschijnen.

Aanmelden en profielgegevens

•    Hoe kan ik me aanmelden bij Het bewaren waard?

Op de homepage vindt u rechts bovenin de knop ‘login’. Wanneer u hierop klikt, kunt u kiezen voor ‘nu registeren’. U vult dan uw e-mailadres in en klikt op ‘stuur bevestigingsmail’. Vervolgens krijgt u een e-mail om uw registratie te bevestigen en kunt u uw account aanmaken.

•    Ik ben mijn wachtwoord vergeten. Hoe kan ik nu inloggen?

U kunt een nieuw wachtwoord opvragen. Wanneer u op de knop "login" klikt (op de homepage rechts bovenin), klikt u vervolgens op de tekst ‘wachtwoord opnieuw instellen’. U komt dan op een pagina waar u uw e-mailadres kunt invullen. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de knop ‘opnieuw instellen’ heeft geklikt, wordt er een nieuw wachtwoord naar uw e-mailadres verstuurd.

•    Hoe werkt Aanmelden via Facebook?

U kunt een account aanmaken door direct in te loggen via Facebook, het is dan niet nodig u eerst te registreren. Ook kunt u, wanneer uw account gekoppeld is aan hetzelfde e-mailadres dat u gebruikt voor Facebook, inloggen via Facebook met uw Facebook wachtwoord.

•    Ik ben ingelogd via Facebook en wil mijn wachtwoord aanpassen. Kan dit?

Ja, u navigeert naar uw profiel door op uw displaynaam te klikken en vervolgens op ‘instellingen’. Aan de rechterkant ziet u de tekst ‘logingegevens bewerken’. Hieronder kunt u klikken op ‘wachtwoord aanpassen’. U komt dan op een scherm waar u uw huidige wachtwoord invult en twee keer het nieuwe wachtwoord. Vervolgens klikt u op ‘aanpassen’.

•    Waarom moet ik bij het aanmaken van een account persoonlijke gegevens invullen?

Niet iedereen vindt het prettig om privé gegevens in te vullen bij een account op internet. Wat ons betreft heeft iedereen recht op privacy, ook online. U kunt dan ook zelf kiezen of de gegevens die u invult standaard openbaar of niet-openbaar zijn.

In het geval dat een deelnemer inbreuk maakt op rechten van derden kan het zijn dat Het bewaren waard de gegevens van de betreffende deelnemer aan derden verstrekt. Voor meer informatie over het beleid van Het bewaren waard met betrekking tot (intellectuele eigendoms)rechten verwijzen we u naar de Gebruikersvoorwaarden. Op basis van wettelijke bepalingen is het mogelijk dat Het bewaren waard verplicht is gegevens aan derden te verstrekken.

Schoenendoos en Herinneringen

•    Als ik een tijdje niet inlog, blijft mijn Schoenendoos dan behouden?

Indien u met een gratis abonnement zes maanden lang niet inlogt op Het bewaren waard worden uw gegevens verwijderd. Na vier maanden en vijf maanden dat u niet heeft ingelogd sturen wij u een waarschuwingsmail dat u niet heeft ingelogd en dat het abonnement na zes maanden zal eindigen.

•    Kan ik Schoenendozen en Herinneringen ook bekijken als ik niet ben aangemeld/ingelogd?

U kunt alle openbare Schoenendozen en Herinneringen ook bekijken wanneer u niet bent aangemeld/ingelogd. Alleen de Schoenendozen en Herinneringen die op ‘niet-openbaar’ zijn ingesteld, zijn voor u niet zichtbaar.

•    Kan ik Herinneringen ook niet openbaar delen?

We begrijpen dat sommige documenten te privé zijn om ze online te delen. U kunt er daarom voor kiezen om privé documenten alleen te delen met alleen uw familie en/of vrienden. Om uw bronnen te beschermen heeft u een betaald account nodig waarbij de optie ‘verborgen herinneringen aanmaken’ aangevinkt is. Zie hiervoor het overzicht ‘Abonnementoverzicht’.

U maakt uw Herinneringen aan en klikt bij het slotje onderaan uw herinnering voor de optie ‘Je herinnering is alleen te bezoeken door iedereen die je de URL geeft’. Dit is het gesloten slotje.

•    Hoe werkt Mijn overzicht?

Mijn overzicht is de toegang tot updates van schoenendozen die u volgt, herinneringen die u upload, suggesties uit het archief die u kunt volgen en de plek waar u nieuwe herinneringen kunt aanmaken.

•    Wat is een herinnering?

Een herinnering bewaart een één of meerdere foto’s die aan elkaar gerelateerd zijn. Eén herinnering kan gezien worden als een fotoalbum. Bijvoorbeeld trouwfoto’s, een gebeurtenis of vrije tijd evenementen. Meerdere herinneringen vormen samen uw schoenendoos op Het bewaren waard.

•   Behoud ik het copyright en ander wettelijke rechten op het materiaal dat ik upload naar Het bewaren waard?

Wanneer u de auteursrechthebbende bent van het materiaal dat u upload, behoudt u het copyright van dat materiaal. Lees meer over rechten en verantwoordelijkheden in de gebruikersvoorwaarden.

Aanmelden

•   Heeft u problemen met aanmelden?

Neem dan contact op met info@hetbewarenwaard.nl. Uw vraag wordt binnen 3 werkdagen beantwoord.

Overige informatie
•   Wilt u als erfgoedinstelling deelnemen en wilt u meer informatie?

Het bewaren waard heeft als doel erfgoedinstellingen een oplossing te bieden voor particuliere archieven. Archieven krijgen regelmatig te maken met particulieren die een tas of doos archiefmateriaal bij het archief in bewaring willen geven of de collectie willen schenken. Nu is er nog geen goede oplossing voor de privé archieven. De mensen in kwestie worden vaak teleurgesteld terug naar huis gestuurd. Met Het bewaren waard wordt een oplossing geboden. Daarbij kan het materiaal uw collectie verrijken en kunt u middels het platform meer contact met uw achterban hebben. Picturae informeert u graag over de mogelijkheden. Hiervoor kunt u contact opnemen Wim Karels, contactpersoon Het bewaren waard via w.karels@picturae.nl of 072-5320444.